Nieuwe security awareness training: informatiebeveiliging in de zorg

/Nieuwe security awareness training: informatiebeveiliging in de zorg

Om de cyber skills van je werknemers te verbeteren en actuele cyberdreigingen beter te herkennen en weerstaan, biedt BeOne Development verschillende slimme security awareness programma’s aan. In februari 2019 komt daar een gloednieuw programma bij, speciaal gericht op informatiebeveiliging en privacy in de zorg.

Informatiebeveiliging in de zorg

‘Op het gebied van privacy en informatiebeveiliging bieden we diverse programma’s aan voor zowel grote multinationals als voor het mkb’, vertelt Anouk Vermeeren, e-learning-ontwikkelaar bij BeOne Development. ‘De afgelopen periode merkten we dat steeds meer zorgorganisaties behoefte hebben aan een speciaal op de sector afgestemd security awareness programma. Niet zo gek, want in de zorg werken ze veel met gevoelige informatie, zoals persoonsgegevens. Daarom besloten we hierop in te springen. We hadden al een programma ontwikkeld voor ziekenhuizen, maar met de nieuwe security awareness training hebben we ons speciaal gericht op de thuiszorg en zorg in verpleeghuizen.’

Cyberdreigingen

Met het nieuwe awareness programma leren zorginstellingen en hun medewerkers beter omgaan met cyberdreigingen en fysieke incidenten. Anouk: ‘Een voorbeeld van een cyberdreiging waar veel bedrijven mee te maken hebben, is phishing. Hoe herken je valse e-mails en hoe moet je ermee omgaan?’

Ook fysieke incidenten komen vaker voor dan je denkt. ‘Stel je voor dat een medewerker op een onbewaakt moment de medicijnlijst van cliënten ergens laat liggen. Daarmee kunnen medische gegevens ongewild openbaar worden. In het nieuwe programma leren we deelnemers onder andere hoe ze dit soort situaties voorkomen’, legt Anouk uit.

Bewustwording

Het doel is om medewerkers bewust te maken van de dreigingen en van hun eigen rol om zichzelf en hun organisatie te beschermen. ‘Bewustwording is een enorm belangrijke schakel in het proces om het gedrag van de medewerkers te veranderen, waardoor ze uiteindelijk veiliger gaan werken en anders omgaan met privacy en informatiebeveiliging in de zorg’, geeft Anouk aan.

Het mooie aan het programma is bovendien dat het een brede doelgroep aanspreekt. ‘Het is niet alleen bedoeld voor verplegend personeel, maar ook voor kantoorpersoneel, schoonmakers en vrijwilligers die werken binnen de zorg. Als je medewerkers uit alle lagen van de organisatie betrekt in de training, boek je de beste resultaten.’

Interactieve training

Hoe zo’n bewustwordingsprogramma er dan uitziet? Anouk vertelt: ‘We bieden de informatie in het programma op verschillende manieren aan. Om ervoor te zorgen dat de werknemers de kennis en vaardigheden in de vingers krijgen, maken we de trainingen zo interactief mogelijk. Daarom stellen we de zorgmedewerkers regelmatig vragen. Wat weten ze al over het onderwerp? Hoe gaan ze hier normaal gesproken mee om? En wat kan er beter of anders? Door de deelnemers zelf aan het werk te zetten, gaat de stof leven en worden ze geprikkeld om verder te denken.’

‘Met video’s brengen we bovendien verschillende alledaagse situaties tot leven. Het mooie is dat de verhaallijnen die worden geschetst als het ware een kapstok vormen om je nieuw vergaarde kennis aan op te hangen.’

Wie werken er mee aan het programma?

Om het programma tot een succes te maken, zijn er verschillende collega’s van BeOne Development in het ontwikkelproces betrokken. Als e-learning-ontwikkelaar en onderwijskundige ligt de toegevoegde waarde van Anouk vooral in de didactische hoek. ‘Ik houd me met name bezig met hoe we alle leerdoelen het beste aan bod laten komen in een logische verhaallijn, waarbij we ook genoeg afwisseling hebben in werkvormen. Het is namelijk ontzettend belangrijk om de deelnemers tot het einde toe te blijven boeien en prikkelen. Dan is het leereffect het grootst.’

Samen met haar multimediacollega’s zorgt Anouk er vervolgens voor dat de verhaallijnen worden omgezet in doelgerichte scripts, aansprekende video’s en animaties die er professioneel en eigentijds uitzien. ‘De media-uitingen die we maken, vergroten het effect van de training’, zegt Bojan Marcus, art director bij BeOne Development. ‘En doordat we deelnemers scenario’s laten zien die ze herkennen uit hun dagelijkse werk, leren ze makkelijker en met meer plezier.’ Multimedia-designer Oana Stefanescu voegt daaraan toe:

‘Met kwalitatief goed beeldmateriaal zorgen we ervoor dat deelnemers de kennis makkelijker opnemen.’

Expert

Omdat we het bij BeOne Development belangrijk vinden dat onze security awareness programma’s actueel zijn, betrekken we altijd een expert van buiten de organisatie bij onze plannen. Anouk: ‘Met deze inhoudsexpert stemmen we onder andere alle gestelde doelen af. Op die manier komen we tot een programma dat zo goed mogelijk aansluit op de actualiteit en de behoeften in de sector.’

Veilig werken in jouw organisatie?

Wil je meer weten over informatiebeveiliging in de zorg of denk je dat ons nieuwe programma geschikt is voor jouw organisatie? Vul dan het contactformulier in of neem contact op met Anouk Vermeeren. Het nieuwe trainingsprogramma voor informatiebeveiliging in de zorg is beschikbaar vanaf februari 2019.
nabhx.irezrrera@orbarqrirybczrag.pbz
✆ +31 (0)35 20 30 216

2018-12-20T16:17:22+01:0020 december 2018|
accumsan leo. elit. odio Aenean luctus Phasellus Donec vulputate, lectus Aliquam