Security awareness trainingen BeOne dragen bij aan bewustwording bij Boskalis

/Security awareness trainingen BeOne dragen bij aan bewustwording bij Boskalis

Elke organisatie loopt veiligheidsrisico’s en een kleine misstap kan voor grote problemen zorgen. Dat weet ook Edmond Verstraete. Hij is director accounting, reporting & control bij Boskalis, de baggeraar, offshore-aannemer en maritiem dienstverlener met wereldwijd meer dan 6.000 medewerkers. ‘In 2017 werden we geconfronteerd met de risico’s van met name phishing mails’, zegt Edmond. Het was de hoogste tijd om onze collega’s daarvan bewust te maken.’

Plaats- en tijdonafhankelijk

‘We wilden medewerkers helpen zich bewust te worden van de mogelijke cyberdreigingen. Naast het informeren van collega’s via onze eigen communicatiemiddelen, hebben we ervoor gekozen hen te trainen met e-learning’, vertelt Edmond.

‘Deze trainingsvorm maakt plaats- en tijdonafhankelijk leren mogelijk. En dat is voor ons bedrijf, met medewerkers over de hele wereld, een grote meerwaarde. Daarom besloten we in 2018 contact op te nemen met BeOne Development. BeOne biedt een zeer compleet e-learning programma aan, dat meerdere onderwerpen op het gebied van cybersecurity behandelt.’

Aantrekkelijk tijdsframe

‘Het programma dat we zochten, moest werken met bestaand materiaal, maar we wilden het wel op bepaalde punten kunnen aanpassen, gaat Edmond verder. ‘Ook wilden we de modules kunnen aanbieden in meerdere talen. BeOne biedt ons ál deze mogelijkheden.’

Bovendien kon het programma worden gerealiseerd binnen een aantrekkelijk tijdsframe. ‘Natuurlijk is het mooi om een security awareness programma volledig op maat te laten ontwikkelen, maar die tijd hadden we niet. Gelukkig kan BeOne relatief kant-en-klare modules snel opleveren.’

Modulaire opbouw

Philip Hoekman, Manager Internal Control bij Boskalis, voegt daaraan toe: ‘Natuurlijk kost ook het implementeren van het programma van BeOne tijd, zoals dat gebruikelijk is bij nieuwe systemen. Maar het is in dit geval behapbaar. Doordat het is opgebouwd in modules, kunnen we gemakkelijk bepalen wie welke module moet doorlopen. De keuze voor wie welke onderdelen van de e-learning volgt, bepalen we per afdeling op basis van de mogelijke risico’s.

Philip: ‘Je kunt je voorstellen dat de gevolgen voor ons bedrijf het grootst zijn als er een cybersecurity-probleem ontstaat op de afdelingen finance, HR, procurement of IT. Onze collega’s van deze afdelingen hebben daarom als eerste kennisgemaakt met de security awareness trainingen van BeOne. Wereldwijd gaat dit om ongeveer 700 medewerkers.

Onveilige situaties

‘Deze collega’s leren en ervaren door het volgen van de trainingen hoe ze onveilige situaties kunnen herkennen en hoe ze daarmee om moeten gaan’, legt Philip uit. ‘Als ze nu bijvoorbeeld worden gemaild door een leverancier met het verzoek om hun bankrekeningnummer te wijzigen en een betaling te doen naar het nieuwe nummer, weten ze op welke manier ze moeten checken of de leverancier inderdaad naar een ander bankrekeningnummer is overgegaan.’

Edmond vult aan: ‘We hadden dit soort regels altijd al, maar de trainingen van BeOne zorgen voor meer awareness. Je maakt op een speelse manier kennis met onderwerpen waar je wel iets van weet, maar waarvan je het belang eerder nog niet voldoende zag. Die bewustwording is enorm belangrijk.’

Gefaseerde invoering

Wat voor Boskalis ook belangrijk is, is dat het opleidingsprogramma gefaseerd wordt ingevoerd. ‘In overleg met BeOne hebben we besloten om niet meteen alle trainingen beschikbaar te maken, maar dit als het ware op te knippen’, legt Philip uit. ‘We willen onze medewerkers namelijk niet overspoelen met informatie. Nu krijgen ze elke week een uitnodiging om deel te nemen aan een nieuwe module.’

Bewustwording

Edmond: ‘We merken dat collega’s alerter zijn en steeds vaker meldingen doen van verdachte mails die ze ontvangen. Het trainingsprogramma van BeOne heeft ongetwijfeld aan deze alertheid bijgedragen waardoor de bewustwording is toegenomen.’

Dit jaar rolt Boskalis de security awareness trainingen verder uit en maken ook medewerkers binnen andere disciplines kennis met het programma. In totaal gaan 6.000 medewerkers de e-learning van BeOne volgen.

Meer weten?

Meer weten over de security awareness trainingen van BeOne Development? Neem dan contact op met Arjen Kuik. Vul het contactformulier in of bel +31 (0)6 211 61 197.

2019-05-21T09:56:55+01:0021 mei 2019|
lectus elit. libero tristique leo mattis facilisis venenatis, Nullam consequat.