Pas op met werken in het openbaar

/Pas op met werken in het openbaar

Klap jij je laptop ook regelmatig open in een koffietentje? Werk je wel eens in de trein? Of op de luchthaven? Dan maak je vast wel eens gebruik van openbare wifi-netwerken. Wel zo makkelijk! Maar het is niet zo verstandig. We leggen uit waarom én hoe je dan wel veilig in het openbaar kunt werken.

Werken in het openbaar onveilig

Openbare wifi-netwerken zijn niet veilig. Of het nou gaat om de netwerken in horecagelegenheden of het netwerk in de trein. Hoe dat komt? Hackers kunnen gemakkelijk een nepnetwerk opzetten met een bekende naam, bijvoorbeeld van de locatie waar je op dat moment zit te werken.

Als je inlogt op zo’n fake netwerk, kan de hacker die het netwerk heeft opgezet precies volgen wat je aan het doen bent en zelfs proberen je inloggegevens te achterhalen. Dat is vast niet je bedoeling.

Ook als je inlogt op het ‘juiste’ wifi-netwerk kunnen kwaadwillenden gemakkelijk jouw apparaat ‘afluisteren’. Zelfs als het netwerk waar je op werkt, beveiligd is met een wachtwoord. Pas dus altijd op met het delen van gevoelige informatie.

Wifi-hotspot

Een veiligere optie is om een persoonlijke hotspot te maken met je mobiele telefoon. Met zo’n hotspot maakt je apparaat gebruik van de 4G-verbinding van je telefoon en kun je relatief veilig internetten. Het is natuurlijk verstandig om deze hotspot met een wachtwoord te beveiligen.

Verder is het belangrijk dat je de updates voor je telefoon, tablet of laptop altijd installeert. Deze updates zorgen ervoor dat beveiligingslekken worden gedicht. Zo krijgen hackers minder makkelijk toegang tot jouw apparaten.

Privacyfilter

Het nadeel van werken in het openbaar is dat er mensen met je mee kunnen kijken. Dit kun je voorkomen door een schermfilter over je scherm te plakken of een scherm te gebruiken met een ingebouwd privacyfilter. Zo’n filter maakt het scherm onleesbaar voor (mee)kijkers die er niet recht voor zitten. Een slimme maatregel om veiliger te werken.

De oplossing: installeer een VPN-client

Maar als je écht veilig in het openbaar wil werken, is er maar één oplossing. Gebruik een VPN (virtual private network) op het moment dat je verbinding maakt met een openbaar wifi-netwerk. Een VPN-verbinding bouwt als het ware een soort tunnel waar alleen jouw dataverkeer doorheen gaat. Alle gegevens zijn versleuteld, waardoor hackers niet kunnen zien waar je mee bezig bent op het internet. Het mooie is bovendien dat het dataverkeer wordt omgeleid, waardoor ook je locatie onbekend blijft. Het is dé manier om toch te kunnen profiteren van openbare wifi-netwerken.

Maar let op: gebruik nooit een gratis VPN-dienst! Waarom niet? Daarover vertellen we meer in een volgend artikel!

E-learning ‘Werken in het openbaar’

BeOne Development ontwikkelt verschillende security awareness e-learningprogramma’s. Ook ‘Werken in het openbaar’ is onderdeel van ons security awareness programma. Wil je meer weten over de risico’s van werken in het openbaar of over onze trainingen? Vul het contactformulier in of bel +31 (0)35 20 30 216.

2019-07-01T09:59:07+01:001 juli 2019|
ut Donec commodo id porta. Curabitur luctus elit. velit, pulvinar Lorem felis