7 tips om jezelf te beschermen tegen cyberrisico’s op reis

/7 tips om jezelf te beschermen tegen cyberrisico’s op reis

Veel CEO’s, managers en ondernemers gaan regelmatig op zakenreis. Bij dit soort reizen horen verschillende cyberrisico’s. Maar ook als je met je partner of gezin op vakantie gaat, loop je risico. We vertellen je met welke lastige situaties je te maken kunt krijgen en hoe je je tegen cyberrisico’s op reis kunt wapenen.

Geen cyberrisico’s op reis? Laat je werklaptop thuis

Reis je naar het buitenland, zakelijk of privé, dan is het handig als je ter plaatse en tijdens de reis gewoon verder kunt werken. Toch kun je dan beter niet je werklaptop meenemen. Waarom niet?

Eén van de cyberrisico’s op reis is dat er gevoelige informatie gelekt kan worden als je apparatuur door diefstal of verlies in verkeerde handen komt. Bovendien kan je laptop gemakkelijk op afstand worden leeggetrokken of overgenomen. Zeker in landen als China en Rusland. In die landen wordt je laptop zelfs leeggehaald als je ‘m achterlaat op je hotelkamer. Of je ‘m nou wel of niet in een kluisje hebt gedaan.

We merken gelukkig steeds vaker dat bedrijven laptops meenemen waar alleen de meest noodzakelijke informatie op staat. De rest van de informatie wissen ze. Ze zorgen er bovendien voor dat laptops (en harde schijven) beveiligd zijn met beveiligings- en encryptiesoftware die up-to-date is. En dat is heel verstandig.

Gebruik een VPN-verbinding

Daarbij is het belangrijk dat als je geen cyberrisico’s wilt lopen, je in het buitenland niet via openbare wifi-netwerken het internet op gaat. Net als in Nederland eigenlijk. Wil je toch gebruik maken van wifi? Gebruik dan altijd een Virtual Private Network (VPN). Dat zorgt voor een soort tunnel waar je dataverkeer versleuteld doorheen gaat.

Als je in China gebruik wil maken van social media als Twitter, Facebook en Whatsapp, heb je sowieso zo’n VPN-verbinding nodig. Anders zijn deze social media platforms überhaupt niet toegankelijk.

Wat doe je met je smartphone of tablet?

Ook je smartphone en tablet kun je als je naar bepaalde landen reist, beter thuislaten. In China is de kans niet alleen groot dat je laptop en telefoon worden gemonitord, maar ook dat je telefoon wordt afgeluisterd. De overheid van China wil namelijk alles over je organisatie of bedrijf te weten komen. Ook Rusland, Iran en Turkije zijn risicolanden.

Als je naar zo’n risicoland gaat, neem dan altijd een vervangend device (geen smartphone) mee of koop een lokaal toestelletje met prepaid-simkaart. Vernietig deze kaart weer voordat je vertrekt. Op die manier zijn de cyberrisico’s kleiner. Maar wees nog altijd voorzichtig met de informatie die je deelt via je telefoon. Je moet er namelijk hoe dan ook rekening mee houden dat je wordt afgeluisterd.

Mobile Application Management

Een andere manier om je als bedrijf te wapenen tegen cyberrisico’s is door met Mobile Application Management aan de slag te gaan. Hiermee zorg je ervoor dat je toezicht houdt op de werking van zowel telefoons als tablets.

Data blijft op applicatieniveau beschermd en je kunt de apparatuur centraal vergrendelen, beheren, coderen en bepaalde acties afdwingen. Bij verlies of diefstal van een toestel kan het apparaat worden gewist of geblokkeerd. Hiermee voorkom je dat er bedrijfsgevoelige informatie wordt gelekt.

Gebruik geen usb-sticks

In risicolanden kun je ook te maken krijgen met spyware. Denk bijvoorbeeld aan usb-sticks die je krijgt van andere ondernemers om bepaalde informatie te bekijken. Gebruik de sticks vooral niet! Ze kunnen geïnfecteerd zijn met spyware om je computer in de gaten te houden, paswoorden of informatie te stelen of je computer over te nemen.

Ook op luchthavens kan het luchthavenpersoneel je dwingen om inloggegevens in te voeren zodat ze je apparatuur kunnen controleren. Hierna is je hard- en software niet meer te vertrouwen. Reden te meer dus om de apparatuur die je in Nederland gebruikt, lekker daar te laten.

Bescherm jezelf tegen cyberrisico’s op reis met onze 7 tips!

  1. Laat je werkapparatuur thuis (laptop en smartphone).
  2. Neem vervangende devices mee en beveilig ze met beveiligings- en encryptiesoftware.
  3. Laat je laptop of telefoon niet achter op je hotelkamer.
  4. Gebruik een VPN-verbinding om veilig te internetten.
  5. Wees voorzichtig met informatie die je deelt via je telefoon (je kan afgeluisterd worden).
  6. Ga als bedrijf met Mobile Application Management aan de slag, waardoor je toezicht houdt op de werking van telefoons en tablets.
  7. Gebruik geen usb-sticks die je in het buitenland krijgt, ze kunnen namelijk geïnfecteerd zijn met spyware.

Meer weten?

BeOne Development ontwikkelt verschillende security awareness e-learningprogramma’s. Ook ‘Werken in het openbaar’ is onderdeel van ons security awareness programma. Meer weten? Vul het contactformulier in of bel +31 (0)35 20 30 216.

2019-07-10T15:47:49+01:009 juli 2019|
non diam nec sit neque. ut at Donec ultricies